PROJECTS

Menu

Basinghall Estate

Public Realm Analysis

Basinghall Estate

Public Realm Analysis

A series of highwalks and podium-level public spaces around London Wall and the Barbican were conceived in the 1950s to segregate pedestrians from road traffic. They are accessible from street level by stairs, ramps, lifts and escalators. Despite several changes over the years, many of the highwalks are still well-used, though the importance of the network is diminishing.

The partial refurbishment of City Tower and City Place House between London Wall and the Guildhall involved the upgrading of a small podium space with a link to St Alphage Gardens. Publica was commissioned by Great Portland Estates to analyse the podium space and to set the brief for the landscape architects. Publica produced a design strategy covering access, visibility, planting and lighting, and defined nine principles used to set the brief. The public space will be upgraded to form part of a wider network of city gardens, whilst continuing to be prioritised as a through-route.

  • Title: Basinghall Estate Public Realm Analysis
  • Location: City of London, London
  • Year: 2011
  • Client: Great Portland Estates